Tips om jouw kleding als nieuw te houden

Ken je dat? Dat je bloes verkleurd is, of dat je trui begint te pluizen? Natuurlijk gaat kleding niet eeuwig mee, maar er zijn wel maatregelen die je kunt treffen om de levensduur van jouw kleding te verlengen. Wij geven een aantal tips.

Was je wel goed?

Veel ongelukken met kleding gebeuren in de wasmachine. Lees daarom altijd goed op het was etiket. Deze zit er namelijk niet voor niets in. Zie je een getal staan? Dan is dat het maximaal aantal graden waarop het kledingstuk gewassen mag worden. Wanneer er geen getal staat moet het met de handwas (ook hier is vaak een functie voor op de wasmachine) of mag je het helemaal niet wassen. Als je een vierkant met een rondje erin ziet, waar ook nog eens een kruis door staat, dan mag het kledingstuk niet in de droger.

 

Tip! Vermijd strepen in spijkerbroeken door de wasmachine minder vol te doen. Sorteer ook kleding in twee verschillende wasmanden, één voor gekleurd en donker en één voor licht, om zo verkleurde kleding te voorkomen.

 

Niet alles wast hetzelfde

Truien van wol kunnen slecht tegen hoge temperaturen, was ze daarom altijd op 30 graden of met het speciale wolwasprogramma. Dit betekent ook dat ze niet in de droger kunnen. Begint jouw trui te pillen? Was hem dan nog een keer extra. Er zijn ook stoffen die helemaal niet in de wasmachine kunnen, zoals zijde. Een zijden stropdas kun je het beste schoonmaken door deze op te rollen en in een jampotje met wasbenzine te stoppen. Even schudden en hij is weer zo goed als nieuw! Grotere zijden kledingstukken kun je het beste naar de stomerij brengen.

Over de stomerij gesproken

Het komt nog wel eens voor dat je vervelende vlekken op een kledingstuk maakt die je er zelf niet goed uit krijgt. Dan kun je jouw kleding natuurlijk naar de stomerij brengen. Let er dan wel op dat er bij de stomerij soms kleurverschil kan ontstaan. Daarom is het verstandig om, als je een pak hebt, het hele pak naar de stomerij te brengen. Zo blijven de kleuren gelijk.

En dan moet je nog strijken

Ook gaan er nog vaak dingen mis bij het strijken. Een goed beginpunt is om een strijkijzer af en toe te ontkalken om vlekken te voorkomen. Ook is het beter voor uw kledingstukken om deze binnenstebuiten te strijken zodat er geen glansplekken ontstaan. En heb je een shirt met opdruk? Vermijd deze opdruk dan tijdens het strijken. Strijken kan de print namelijk beschadigen.

Bij twijfel..

Weet je het niet zeker? Bel dan je (schoon)moeder voor advies of besteed het uit. Of kom langs bij Koedijk Mode, want ook bij Koedijk Mode kun je terecht voor was advies over jouw kleding en pakken. Hoe je het ook doet, zorg ervoor dat je goed voor uw kleding zorgt. Zo gaat deze nog jaren mee!